Legyetek fur free mozgalom követők!

Ha arca volt, akkor lelke is volt annak a szerencsétlen kis lénynek, amely halálával a kétlábúak torz, önképzavaros divatvilágának lettek áldozatai.

Ha szőrmeiparról beszélünk és annak termékeiről, akkor szeretnénk mindenkinek rávilágítani a figyelmét arra, hogy minden egyes szőrme mögött, egy akarata ellenére kihasznált és borzasztó körülmények között tartott élőlényről beszélünk, akinek idejekorán azért kellett meghalnia, hogy a kétlábúak divatos hóbortjait kielégítsék!

Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! - Rókavilág.hu
Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! – Rókavilág.hu

Amikor szőrméről beszélünk, akkor azt tudni kell, hogy nem csupán egy bundáról van szó, hanem különböző kiegészítőkre felvarrt állatok tetemeinek részeiről. Ilyenek a kesztyűkre, kapucnikra, sálakra, sapkákra, fülbevalókra, hajgumikra és gyűrűkre preparált nyúlláb, vagy rókafarok, rókafül, láb, fej.. stb..

A világ egyik legnagyobb szőrme exportőrje Kína, ahol a globális szőrmekereskedelem 80% bonyolódik le. Kína szőrmekínálatában a róka, nyérc, és nyúl szőrme mellett sajnos kutya és macska bundákat is feldolgoznak. Ezeket az állatokat embertelen, azaz állattalan körülmények között tartják, nagyon szűk és fedetlen ketrecekben, ahol ki vannak téve az időjárás változásának és a tűző naptól kezdve a fagyig védtelenül kénytelenek küzdeni az életben maradásért, hogy majd leölhessék őket.

Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! - Rókavilág.hu
Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! – Rókavilág.hu

Azt se felejtsétek el kedves kétlábúak, hogy hazánkban forgalmazott szőrmebundák és kiegészítők nagy része Ázsiából érkezik és a becslések szerint évente közel 100 millió állat haláláért felelős a szőrmeipar! A feketekereskedelemben megölt állatokról pedig nincs adat.

Tekintve, hogy Kínában nincsenek állatvédelmi törvények, így bármilyen módon kivégezhetik ezeket az állatokat. Ezeket most nem is részletezzük, mert leírni is szörnyű, hogy miket művelnek.

A másik nagy globális vezető szőrme előállító ország az USA. Itt a nyest és a rókák a legnépszerűbb állatok, akiket a szőrméjükért tenyésztik.

Sajnos Magyarországon is vannak szőrmefarmok. Európa harmadik legnagyobb csincsilla exportőre vagyunk. Ugyanakkor mindenki tudja, aki a témában jártas, hogy nem csak csincsillákat tenyésztenek, hanem rókákat és más kistestű vadállatokat is. Ezek többnyire kisebb családi szőrmefarmok. Sajnos valahogy senki nem beszél róluk és mindenki hallgat a témában, de biztos sokan láttatok már kis rókákról hirdetéseket. A kontroll nélkül, szabadon vadászható állatfajok kilövéséről ne is beszéljünk.

Az állatvédők gyakran radikális és agresszív módszerekkel próbálnak fellépni a szőrmeipar ellen és szőrmét viselő emberekkel szemben, de azt se felejtsük el, hogy ez egy eléggé komplex iparág, nagyon sok pénzzel és nagyon sok ember megélhetésével. Arról nem is beszélve, hogy a szőrme hordása egy több évszázados társadalmi és kulturális berögződés, státusszimbólum. Tehát a szőrmeipar ellen kizárólag törvényi szabályozással, állami szinten lehet fellépni, nem pedig agresszióval, mert az a másik oldalon is agressziót és ellenérzést szül.

Sajnos az elmúlt években a szőrmeipar újra szárnyalt és folyamatosan egyre több igény volt rá. Bár a 90-es években az állatvédők kampányának köszönhetően visszaesett az igény szerencsétlen állatkák bundájára és egyéb testrészeire, de ma ez megfordulni látszik, ami vagy a divatcégek marketingjének a következménye, vagy az állatvédők nem győzik a harcot.

Szerencsére azért vannak olyan világmárkák, vélemény- és divatformáló nevek és cégek, akik beállnak a fur free mozgalma mögé. Ilyen például a Gucci. A 2018-as kollekciót már teljesen szőrmementesen fogják piacra dobni.

A korábbi, szőrmével felhasznált kollekcióit elárverezik és a Humane Society International és a LAV állatvédő szervezeteknek ajánlják fel.

A Gucci, amely a múltban szőrmével díszített papucscipő és menyétszőrméből készült kabát kollekcióval jött elő, most csatlakozott a Fur Free Alliance (Szőrmementes Szövetség) nevű, 40 szervezetből álló csoportosuláshoz, amely az állatok jogaiért küzd és az állati szőrme divatiparbeli helyettesíthetőségéért.

Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! - Rókavilág.hu
Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! – Rókavilág.hu

Az állatvédők örömmel fogadták a divatkonszern döntését. „Az egész divatvilágban nagy hullámokat fog kelteni az, hogy a nagy hírű olasz divatmárka lemond a szőrméről” – hangoztatta Kitty Block, a Humane Society International elnöke.

Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! - Rókavilág.hu
Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! – Rókavilág.hu

Tavaly az Armani is bejelentette, hogy többé nem használ kreációiban szőrmét.

Itt megnézhetitek, hogy Magyarországon mely cégek, márkák tagjai a fur free mozgalomnak, így ott tuti nem kaptok majd olyan ruhát, melynek korábban arca volt és szenvedett..

Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! - Rókavilág.hu

FUR FREE kereső

Itt pedig a magyar állatkísérlet mentes facebook oldalt találjátok és tájékozódhattok, mely termékek tartoznak a cruelty-free termékek közé:

Ne hordjatok olyan szőrmét, amelynek arca volt! - Rókavilág.hu

CRUELTY FREE magyar facebook oldal

Talán jövőre elkezdődik valami változás és tendencia, mely végén megszűnnek a szőrmefarmok és a kétlábúak is sokkal tudatosabban választanak maguknak „szőrmét”! Mi, rókák és a többi kis bundás pedig sokkal boldogabban élhetünk a vadonban és nem kell aggódnunk csak azért, hogy milyen falatot lopjunk magunknak és a kis rókakölyköknek, akik a természetben nőnek fel, nem pedig egy zárt, egy négyzetméteres ketrecben.

Egyetlen egy szőrme megengedett kizárólag, amikor kedvenceitek szőre tapad ruháitokra! Ez a legfontosabb! 🙂

Hajrá kétlábúak, le a szőrmével!

Itt pedig néhány kreatív és meghökkentő szőrme ellenes kampány plakátjait láthatjátok:

[fblike]

via furfreeretailer.com, NOÉ Alapítvány, Rókabarát fórum, ZöldElla blog