Ha ezeken a csípős téli napokon kimentek sétálni a Fiumei úti Sírkertbe és szerencsések vagytok, akkor találkozhattok egyik rőt bundás társunkkal.

Gyakran előtűnik, hogy falatok után kutasson a sírkertben! Szerencsére nem veszett, így nem kell félni tőle, de természetesen ne próbáljátok megsimogatni!

A fotókat Krekács Károlytól kaptuk, aki épp az őszi lombokat ment ki fotózni a sírkert művész parcellájába, amikor is elődugta a kíváncsi orrát a ravaszdi..

„Őszi lombokat mentem ki fotózni a Sírkert hatalmas parkjába. A hátsó, ún. Művész-parcellák területén vettük észre egymást. Némi mozdulatlan és kutakodó felmérés után eldőlt, hogy semmi veszélyt nem jelentünk egymásra és attól kezdve csak szemmel tartott, de zoommal hagyta magát lencsevégre kapni. Legközelebb ismét arrafelé láttam pockozni s minden ugyanúgy történt … Jó volt látni, mert első alkalommal láttam, hogy a tiszafa piros tobozbogyójából nassolt és ezért aggódtam. Mint tudvalevő, a tiszafa minden porcikája nagyon mérgező, kivéve az édes magburok nem! Bár sovány süldő róka, de a bolhákon kívül semmi baja.” – Károly

A képek alatt olvashattok még a sírkert állatvilágáról is részletesebben!

Állatvilág a Fiumei úti Sírkertben

A rovarevő denevérek éjszakai életmódjukkal a sírkert látogatói számára láthatatlanok, nem úgy, mint a közönséges erdei vagy vörös mókusok, amelyek tobozok és makkok után kutatnak sebesen. A fák lombkoronájában fészket készítő mókus farkával egyensúlyozva akár a legvékonyabb ágakon is biztonsággal közlekedik. Az állat főként nappal aktív, s a hiedelemmel ellentétben nem alszik téli álmot.

A kisrágcsálók közül is számtalan faj él a sírkert aljnövényzetében. Az egerek különböző, ritkább fajai mellett megtalálhatók a pelék is. Éjjel tevékenykednek, téli álmot alszanak. A nappalt és a hideg időket kibélelt odúikban töltik.

Az avarszint állatai között felfedezhető még a keleti sün, amely éjszakai életmódja miatt csak ritkán látható nap közben. Dús aljnövényzetű fás részeken érzi jól magát. Tápláléka a rovarokon túl földigilisztákból és csigákból áll, de a sáskát, a földön fészkelő madárfiókát és a gyíkot sem veti meg.

Folyamatosan szűkülő természetes élőhelyük miatt újabban vadállatok is megjelennek a városok belsőbb területein, így a sírkert területére is több rókacsalád költözött. A vörös rókák főleg éjjel vadásznak, fő táplálékuk az egér és pocok, de a földön fészkelő madarakra is veszélyt jelentenek.

via fiumeiutisirkert.nori.gov.hu

[fblike]