A párzási idény alatt általában magányosan kóborlunk. A kan és a szuka rókák is egyaránt. Nappal a rókavárban húzzuk meg magunkat, viszont este elindulunk párt keresni.

A párkeresés időszaka általában télre esik, január és február hónapokra. Tekintve, hogy sajnos rövid életet élünk, így a nőstény rókák átlagosan az életük alatt kétszer-háromszor kölykeznek, a hímek viszont csak egyszer nemzenek utódot.

Természetesen fogságban akár 14 évet is élnénk, de sajnos egész évben vadászhatóak vagyunk így ez is, valamint a kemény telek is megtizedelik a populációt, ezért átlagosan egy-egy rókatársunk másfél-két évet él csak.

A vemhesség 53-63 napig tart és 4-5 kölyök jön világra. A fialás előtt, a szuka róka kiutasítja a kant a rókavárból, vagy ha több kan él együtt, akkor mindet. A fialást követően a hím gondoskodik a család ellátásáról és a táplálék utánpótlás biztosításáról.

Előfordul, hogy a szuka lánytestvére, vagy esetleg egy korábbi alomból származó nőstény, melynek éppen nincsenek kölykei, segíti a fialó szukát a kölykök utógondozásában.

Rókák szaporodása – Rókavilág.hu

Egy kölyök róka szeme csak két hét elteltével nyílik ki és megközelítőleg négy hét múlva hagyják el a rókavárat. Kis korunkban nagyon rosszak vagyunk, virgoncok és kíváncsiak. Nagyon gyorsan gyarapodunk, ha megfelelő ellátást kapunk. Szeptemberre elérjük szüleink testtömegét, mindeközben lassan elsajátítunk minden ravasz technikát, trükköt, mellyel vadászni tudunk, majd ezt követően szétszóródunk és saját vadászterületet keresünk. Sajnos sok kölyök róka nem éri meg ezt az időt és elpusztul mielőtt még 10 hónapos, ivarérett állattá válna.

[fblike]

[fblike]