Mi már találkoztunk több tucatnyi nyíló hóvirággal! Nagyon kedveljük őket, mert végre egy kis életet visznek a téli, erdei világba és a lassan közelgő tavasz apró kis hírnökei!

Azt tudtátok, hogy Magyarországon négy fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás (Galanthus elwesii), redőslevelű (Galanthus plicatus), és levantei hóvirággal (Galanthus fosteri), valamint az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis), mely utóbbit egyszerűen hóvirágnak is neveznek.

A kikeleti hóvirág 2005 augusztusában, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően lett védett növény Magyarországon is, mivel akkor a növényfajt az Európai Közösség egész területén védetté nyilvánították. Természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Európa középső területein, valamint Dél-Európa hegyvidékein, lombhullató erdőkben él a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis). A bevezetőben leírt változatok gyakran megjelennek a magyarországi hóvirág-állományokban. Hagymájuk rendkívül erős toxint tartalmaz.

2017-ben az év vadvirágának választották Magyarországon.

[fblike]

via wikipédia