A vörös rókák 28 különböző hangot tudnak kiadni, az egyedeket nagyon könnyű megkülönböztetni a hangjuk alapján. Összegyűjtöttünk néhány dokumentált hangot a vörös rókák kommunikációjából.

A róka hangja rövid csaholás, mely erősebb és magasabb rikácsolással hangzik el. A felnőtt rókák csak zivatar előtt, viharban, nagy hidegben és párosodás idejében „ugatnak”. A kölyökrókák ellenkezően éhségükben, vagy unalmuk közben vonítanak és sivalkodnak. A róka egyébként mérgében és veszedelem esetében dühösen „nyeffeg”, s ilyenkor hangja hasonló ahhoz a hanghoz, amikor kocsis módra fogaink között hirtelen beszívott levegővel éles, magos, csattogó, helyesebben „csettegő” hangot hallatunk. Az említett hangot legjobban megfigyelhetjük, amikor a rókavadász foxterrier vagy tacskó a vörös komával szembekerül.

Szép időjárás esetén napon sütkérezve, öreg fatönkön, vagy kövön fekszik és csöndes nyugalomban néhány órácskát átszunyókál. Ott, ahol biztonságban érzi magát, kevésbé rejtett helyen is meglehetősen gondtalanul alszik, s a kutyához hasonlóan hangosan hortyog.

A róka fájdalmát hanggal csak akkor jelzi, ha puskagolyó sebezte meg, vagy ha a sörét csontjait szilánkokra zúzta szét, minden más sebesülés esetében állhatatosan hallgat. Télen, nevezetesen havazáskor és fagyban hangosan és panaszosan vonyít. Hangját leggyakrabban a párosodás idejében hallhatjuk, s ilyenkor részben a holló károgásához, részben a páva rikácsolásához hasonló.

[fblike]

via Sounds of the Fox, Brehm: Az állatok világa