A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján (a mindenszentek (All Hallows’ Eve) előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja.

Magyarországon is így történt és az egyébként inkább a gyászra és szomorúságra, mint vigasságra okot adó ünnep a mindenszentek és a halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált. Halloween szokásai és jelképei a pogányságban gyökereznek.

A halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe; a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap; a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból; valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, és amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek.

A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból, illetve az esztendőben elhunytak lelkei ezen az éjszakán lépnek át a túlvilágba. Szintén idetartozik még az úgynevezett tündérdombok megnyílása, melynek során mitikus teremtmények özönlik el az emberek világát, melyek közül nem mindenki épp jóindulatú.

Mi rókák, viszont igazán jóindulatú
csalavér lények vagyunk!
Vigyázzatok, mert kedveset harapunk!

Boldog Halooweent Kétlábúak!

[fblike]

via wikipédia, JuniperFoxx