Még szerencse, hogy éppen november végére vált át és teljesedik ki az új téli bundánk. Így már sokkal elviselhetőbb ez a zimankó..

Tudtátok, hogy egy évben kétszer váltunk bundát? A laikus számára nem szembeötlő a különbség a két bunda között. Először április-májusban vedlünk, mely során egy kevésbé sűrű és vastagságú szőrme alakul ki, hogy a nyári meleg elviselhetőbb legyen. A színe rozsdavörös és ilyenkor sokat vakaródzunk, de nem ám a bolhák miatt, hanem hogy minél hamarabb megszabaduljunk a szőrcsomóktól, mert nagyon csiklandoznak bennünket.

A téli hónapokra pedig növesztünk egy sokkal vastagabb és melegebb bundát, melynek szürkés vörös a színe. Így már a nagy hideget is jobban kibírjuk még úgy is, ha nem kucorodunk össze a kotorékba, hanem az éjszakában csavargunk táplálék után.

Kevesen tudnak arról, hogy meglehetősen tiszta négylábúak vagyunk. Szeretjük, ha tiszta a bundánk, ezért rendszeresen tisztogatjuk a macskákhoz hasonlóan. Igyekszünk megválni a sok élősködőktől, ami egy szélmalomharc, de nem adjuk fel és kitartunk! Mert, ugye mi ravaszabbak vagyunk!

A kölykök bundája a világrajövetelükkor még nem a megszokott vörös-fekete-fehér színű, hanem egyöntetűen szürke és a születést követő néhány hét alatt válik fokozatosan a klasszikus vörös rókává.

Sajnos a téli időszakban sokkal inkább vadásznak ránk a kétlábúak, mert a téli bundánk alkalmasabb és jobban felhasználható az emberi szőrme készítésére, a jobb vastagsága és állaga miatt.

Inkább ti is növesszetek jó nagy szőrmét kedves kétlábúak, és akkor nem kell ránk vadászni!

Téli bundás rókák:

Nyári bundás rókák:

Kölyök rókák:

[fblike]