Elfogtunk egy történetet egy kétségbeesett szürke rókáról, Nináról, akit valójában Shivának hívnak és nagyon barátságos az emberekkel. Megszökött a gazdájától és bejárta Komárom-Esztergom megyétől kezdve Budakesziig az egész északnyugat-magyarországi régiót, mire sikerült újból nyakon csípni.

Némedi Edina írt a szürke rókáról az Állatmentő Sereg facebook oldalán és tőle kaptunk még plusz infókat és hozzájárulást, hogy írjunk négylábú pajtásunk történetéről.

Nina, vagyis mint később kiderült Shiva egy egzotikus állatokat tartó kétlábú „házi rókája”. Így élnek egymás mellett kenguru, ormányos medve, szurikáta és az ezüst róka.

Sajnos gyakran meglógnak otthonról az állatok. Shiva is már többször. A legutóbbi szökés december idusán történt, amikor is a 2. kerületben láttak egy ücsörgő ezüst rókát, de mire kiértek az állatmentők, meglépett!

Néhány nappal később Budakeszin látták, de ugyanazzal a gyorsasággal megint csak eltűnt.

Ezt követően közel két hét telt el, majd egyszer csak Kisigmándon tűnt fel a szürke. Ott sikerült egy ketrecbe csalni, de a nagy rácsok és a ravaszdi észjárás miatt ismét meglógott. Néhány perccel később érthetetlen módon újból visszajött és ekkor már sikerült nyakon csípni Shivát.

A kisigmándi lakosok, a vadőr és a polgármester igazán együttműködőek voltak és vigyáztak a négylábúra az állatmentők kiérkezéséig! Sőt! Még finom falatokkal is kényeztették őt! Nem beszélve arról, hogy volt, aki 300.000 Ft-ot is felkínált ott a helyszínen a rókáért, de nem adták Shivát!

A kisigmándiak emberségből, azaz rókaságból ötösre vizsgáztak!! Ezúton szeretnénk mi, rókák is megköszönni a segítségüket!

Szegény szürke nagyon le volt soványodva a sok csavargástól és hát lássuk be, ő nem arra lett nevelve, hogy a természetben, vagy szabadon túléljen. A gazdája bevésődéssel nevelte, ami egy olyan tanulási folyamat, amit egészen kiskorában kezdenek el. Kialakítanak egy gazdi-állat függőségi viszonyt, melyet etetéssel érnek el. Ezt a természetben a róka szülője végzi, majd több hónapos tanítási folyamat után elválnak egymástól és a kölyök róka már magától is képes vadászni. Sajnos emberek is próbálkoznak ezzel a módszerrel annyi különbséggel, hogy nem tanítják meg vadászni az állatot és nem engedik szabadon.

Shiva példája mutatja jól, hogy nem tökéletes a módszer és nem érdemes próbálkozni vele, mert mi rókák még nem hoztunk kollektív rókatársadalmi szerződést arról, hogy feladjuk függetlenségünket és az emberek mellé szegődünk elfogadva ezt a kiszolgáltatott állapotot.

Így tehát Shiva helyzete igazán elszomorító, ugyanis ő folyton a szabadságvágy elnyomhatatlan ösztönétől vezérelve meg fog szökni – mert hát ravaszabbak vagyunk, mint a kétlábúak és így nem nehéz átvágni őket – de sajnos az autóutakkal keresztezett magyar „vadon”, az egész évben vadászható státusz és a bevésődéssel nevelt ezüst kilátásai így igazán lesújtó jövőt festenek le.

Hála az Állatmentő Seregnek, azért nincs még minden veszve!!

Azóta Shiva visszatért gazdájához és a Sereg minden segítséget megad azért, hogy a jövőben ne történjen hasonló!
A teljes cikket itt olvashatjátok el a Sereg facebook oldalán!

Köszönjük Edinának, a Seregnek és a kisigmándi hősöknek a négylábú kománkért tett rengeteg erőfeszítést!

Támogassátok a Sereget, nagyon sokat tesznek értünk rókákért és az összes többi négylábú, szárnyas, páncélos, pikkelyes barátunkért!!

via Állatmentő Sereg facebook bejegyzés

[fblike]

[fblike]