Élőhelyünk és előfordulásunk – Rókavilág.hu
Home / RÓKApédia / Vörös rókák élőhelye és elterjedése

Vörös rókák élőhelye és elterjedése

Élőhelyünk és előfordulásunk

Mi, azaz a vörös rókák vagyunk a világon a legismertebb rókafajta, de legalább 16 féle róka tartozik a rókák nemzetségébe. Ha latinul szeretnétek szólítani minket, akkor csak mondjátok duplán, Vulpes. A vörös rókák között pedig mintegy 50 féle alfajtt lehet megkülönböztetni. Ez az óriás területi elterjedésünk miatt alakult így.

A kutyafélék családjába tartozunk és az elterjedésünk leginkább az északi földtekére terjed ki. Szinte mindenhol találkozhattok velünk, legyen az sivatag, tundra, hegyvidék, erdők, prérik, sztyeppék, vagy farmok, de még a városokba is gyakran bemerészkedünk.

Kétszáz évvel ezelőtt még Ausztráliába is betelepítettek bennünket, hogy megritkítsuk a túlszaporodott üregi nyúl állományt, ugyanis a mezőgazdaságban katasztrofális károkat okoztak, de nekünk könnyebb prédának bizonyultak egyes őshonos erszényes fajok, melyeknek a száma sajnos így drasztikusan megcsappant. Mi nagyon sajnáljuk őket, de így tudtunk a legjobban boldogulni és ezzel nem számítottak a kétlábúak.

Magyarországot nagyon szeretjük, így mindenhol megtalálhattok minket! Sajnos az egyre jobban beszűkült élőhelyünk és az emberek mezőgazdasági és ipari terjeszkedése miatt olyan helyeken is felbukkantunk, ahol konfrontálódhatunk a kétlábúakkal, így gyakran azt gondolják rólunk, hogy kártevők vagyunk, pedig mi csak így alkalmazkodunk és igyekszünk túlélni.

via wikipédia

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

Mesebeli szürrealizmus

Luisa Azevedo egy fiatal portugál művész, aki létrehozta saját képzeletbeli világát egy olyan technikával, mely ...

Real Time Analytics