Élőhelyünk és előfordulásunk – Rókavilág.hu
Home / RÓKApédia / Vörös rókák élőhelye és elterjedése

Vörös rókák élőhelye és elterjedése

Élőhelyünk és előfordulásunk

Mi, azaz a vörös rókák vagyunk a világon a legismertebb rókafajta, de legalább 16 féle róka tartozik a rókák nemzetségébe. Ha latinul szeretnétek szólítani minket, akkor csak mondjátok duplán, Vulpes. A vörös rókák között pedig mintegy 50 féle alfajtt lehet megkülönböztetni. Ez az óriás területi elterjedésünk miatt alakult így.

A kutyafélék családjába tartozunk és az elterjedésünk leginkább az északi földtekére terjed ki. Szinte mindenhol találkozhattok velünk, legyen az sivatag, tundra, hegyvidék, erdők, prérik, sztyeppék, vagy farmok, de még a városokba is gyakran bemerészkedünk.

Kétszáz évvel ezelőtt még Ausztráliába is betelepítettek bennünket, hogy megritkítsuk a túlszaporodott üregi nyúl állományt, ugyanis a mezőgazdaságban katasztrofális károkat okoztak, de nekünk könnyebb prédának bizonyultak egyes őshonos erszényes fajok, melyeknek a száma sajnos így drasztikusan megcsappant. Mi nagyon sajnáljuk őket, de így tudtunk a legjobban boldogulni és ezzel nem számítottak a kétlábúak.

Magyarországot nagyon szeretjük, így mindenhol megtalálhattok minket! Sajnos az egyre jobban beszűkült élőhelyünk és az emberek mezőgazdasági és ipari terjeszkedése miatt olyan helyeken is felbukkantunk, ahol konfrontálódhatunk a kétlábúakkal, így gyakran azt gondolják rólunk, hogy kártevők vagyunk, pedig mi csak így alkalmazkodunk és igyekszünk túlélni.

via wikipédia

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

A róka, aki úgy döntött felfedezi a brit parlamentet

Besurrant egy róka a brit parlamentbe, körbejárta az épületet, megismerkedett a brit törvényhozással, majd kirakták ...

Real Time Analytics