Home / RÓKApédia / A tél első napja – Téli napforduló

A tél első napja – Téli napforduló

 

Sziasztok kétlábú komák!

Ma van a tél első napja! Pontosabban a téli napforduló, azaz a nap, amikor a legtovább tart az éjszaka, és amikortól reménykedhetünk abban, hogy a világosság minden egyes nap egy kicsivel tovább győzedelmeskedik rajta.

A napforduló (latinul solstitium (sol+stare)) csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Valójában az év két pillanata: a Nap legmagasabb déli pozíciója a Baktérítőn, illetve északi pozíciója a Ráktérítőn; az az időpont, amikor (látszólagos) éves égi útján a Nap észak-déli mozgása ellentétes irányúra változik.

Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként 22-én), a déli féltekén pedig június 21-én (esetenként 22-én vagy 20-án).

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Saturnalia, a zsidó Hanuka, az afroamerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.

Ránk, rókákra nézve ez azt jelenti, hogy ilyenkor még többet tudunk az éjszakában csavarogni és vadászni. Semmilyen napisten kultusznak és vallási ünnepnek nem áldozunk ilyenkor, csak rengeteget csatangolunk a territóriumunk minden határát bejárva, majd jól kifáradva összekucorodunk és melegítjük egymást egész nap.

Nektek kétlábúaknak pedig előre is boldog karácsonyt, hanukát, kwanzaa-t és saturnaliát kívánunk!!

via wikipédia, wmn.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

A róka, aki úgy döntött felfedezi a brit parlamentet

Besurrant egy róka a brit parlamentbe, körbejárta az épületet, megismerkedett a brit törvényhozással, majd kirakták ...

Real Time Analytics