Home / Sztori / Találkozás egy kíváncsi rókával a Mátrában

Találkozás egy kíváncsi rókával a Mátrában

Elfogtunk egy újabb rókasztorit! Dodek Veronika küldte el nekünk az élményét egy rőt bundással történt nulladik típusú találkozásról! A cikk végén fotót is láthattok a kis ravaszdiról!

“Három éve történt, kora tavasszal.
Regina barátnőmmel elhatároztuk, hogy csapunk egy lányos hétvégét. Rá bíztam a szervezést, úgyhogy reggel még fogalmam se volt, hova megyünk. Mint hamarosan kiderült: Galyatető volt a cél. Megérkeztünk- tettünk egy rövid sétát a környéken, majd megvacsoráztunk, aztán lazultunk egy picit a pezsgőfürdőben. Másnap reggel kipihenten, felfrissülve, lelkesen indultunk el a kék jelzésen- kanyargós utakon, csodaszép tájakon vezetett utunk. A kirándulás utolsó szakaszánál (az én javaslatomra) Mátraháza helyett Lajosháza felé vettük az irányt -ami a prospektus szerint picivel hosszabb, ám sokkal szebb és kényelmesebb szakasz. Nem mondhatom, hogy ez volt éltem legjobb döntése: kikötöttünk a semmi közepén. Csupán egy tábla állt ott: kisvasút megállója, valamint egy üres ház. Regina felkiáltott:
-Odanézz, Verus!
-Jé, egy róka! – és már indultam is felé, hogy megsimogassam.
-Nehogy hozzá érj, lehet, hogy veszett!- hívta fel barátnőm a figyelmemet.
Míg morfondíroztam magamban, hogy megkockáztassam-e a közelebbi ismerkedést a rókával, Regina kedvesen próbálta elfelé terelgetni: legyezgette a táskájával “hess, hess”, de az csak egyre közeledett.
-Verus, csinálj már valamit, kergesd el!
Mi a fenét csináljak? Nincs nálam semmi, csak egy hátizsák…
Győzött a józan ész meg a hirtelen ötlet: elkezdtem futni felé és metál-ordítást produkálva:
-VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!- mire az állat ijedten iszkolt be a bokrok közé.
Elindultunk tovább a sínek mentén, a remélt következő megálló felé (ezúttal Regina iránymutatása után), közben hátra-hátra tekintettünk, hogy nem követ-e a róka.
Nem jött.
(Pedig én úgy megsimogattam volna!:))”
/Dodek Veronika/

Egy kis hasznos infó tőlünk rókáktól hasonló helyzetekre:

Ha esetleg máskor is kereszteznétek egy négylábú pajtásunk útját az erdőben és ő meglepően barátságosnak, kíváncsinak tűnik, sőt! még el is indulna felétek, ne ijedjetek meg, hogy veszett a róka és bántani akar benneteket!

Valószínűleg egyik sem történne meg! Talán egy kis ételt akar lopni tőletek, vagy csak kíváncsi. Sajnos ma már a kétlábúak életterének egyre nagyobb kiterjedése miatt nagyon összemosódtak a határok és kénytelenek vagyunk mi rókák is garázdálkodni egy kis betevőért mások portáján, háza táján, vagy lopni, kunyerálni turistáktól. Továbbá vannak sajnos olyan vadon élő rőt bundások, akik a helyi erdei panzió, vadászház személyzetétől kapnak rendszeresen ételt, így odaszoknak az emberek közé és már kevésbé félnek tőlük. Ezért egészen bátran megközelítik a turistákat egy kis lopott falat reményében.

Nyugodtan csörögjetek, csattogjatok, kiabáljatok, dobbantsatok a róka felé, hogy féljen tőletek és iszkoljon vissza a bozótosba, mert az a lehető legrosszabb dolog, ha egy rőt bundás megszokja, hogy kaphat élelmet az emberektől és nem kell félni tőlük!

Ha valójában mégis veszett az állat, akkor a gyanúsan szelíd viselkedésén túl érezhető, látható, hogy az állattal valami nem stimmel és furán viselkedik. Ebben az esetben nektek kell eliszkolni amilyen gyorsan és messzire csak lehet és jelezni a helyi vadőr felé a veszett állatot.

Semmilyen esetben NE próbáljatok megsimogatni, hozzányúlni, etetni vadon élő, számotokra ismeretlen rókákat!

Köszönjük a rókasztorit Veronikának!

Küldjetek ti is bármilyen hasonló történetet, nagyon szívesen fogadunk minden rókás sztorit! Erről itt infó.

Ő pedig a kíváncsi rőt bundás, aki meglepte Veronikáékat:

Találkozás egy rókával a Mátrában - Rókavilág.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

A róka, aki úgy döntött felfedezi a brit parlamentet

Besurrant egy róka a brit parlamentbe, körbejárta az épületet, megismerkedett a brit törvényhozással, majd kirakták ...

Real Time Analytics