A sivatagi róka és megjelenése – Rókavilág.hu
Home / RÓKApédia / A sivatagi róka és megjelenése

A sivatagi róka és megjelenése

A kutyafélék családjába tartoznak a sivatagi barátaink és ezen belül is a rókák nemzetség és a róka genus egyik alfaja. Sőt! A legkisebb termetű alfaj a rókák között.

A sivatagi róka latin megnevezése: Vulpes zerda. Észak-Afrika, Sínai-félsziget és az Arab-félsziget sivatagiban él.

Testtömegük 0,8 és 1,5 kg között van, testhosszuk pedig mintegy 30-40 cm, amiből csak a farkuk 18-30 cm.

Szőrzetének színe alkalmazkodott a sivatagi rejtőzködéshez, így ennek megfelelően sárgás-homokszínű, a has oldalukat, pofájukat és a fülek belső részét fehéres-szürke szőrszálak fedik.

A sivatagi rókák a kutyafélék között is a legkisebb termetű állat, ellenben törékeny és kisméretű alkatához hatalmas fülek párosulnak, melyek egyesek szerint a hőháztartásában játszanak kulcsszerepet. Ugyanakkor az is tény, hogy a sivatagi rókák nappal a kotorékban húzzák meg magukat (ahogy mi, vörös rókák is) és csak éjszaka indul vadászni. Éjszaka viszont a sivatagban dermesztő hidegre hűl a levegő, hiszen a felhőtlen égbolt nem tartja vissza a légkör hőjét. Tehát valószínűleg téves az a feltevés hogy a hő leadás miatt nőttek ekkorára a fülei pláne, hogy bundásak is belülről a fülkagylói. Sokkal inkább az irányhalláshoz kellenek a hatalmas fülek, ugyanis az éj sötétjében leginkább a fülei segítségével tájékozódik.

Folyt. köv.

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

Egy kotorék szuper cuki rókákkal – Bándi Katalin fényképes beszámolója

Extrém cuki rókákra talált Katalin és volt olyan kedves, hogy megosztotta velünk és veletek is ...

Real Time Analytics