Rókák életmódja – RÓKApédia – Rókavilág.hu
Home / RÓKApédia / Rókák életmódja – RÓKApédia

Rókák életmódja – RÓKApédia

Mi, rókák monogámok vagyunk, vagy több szuka él együtt egy kannal. A rovarokból és kisebb méretű rágcsálókból álló táplálékunkat magunk szerezzük be, többnyire éjjel. Általában február közepén párosodunk, amit a kétlábúak koslatásnak hívnak. Ez idő alatt az ibolyának hívott mirigyek nagyon erős szagot árasztanak.

Tiszta, holdvilágos januári, februári éjszakákon az erdőkben messzire hallatszik a csaholásunk és vonyításunk. A párzás helyszíne legtöbbször a rókavár. 50-52 nap vemhesség után a szukák 4-7, néha több kölyköt vetnek az erre a célra kialakított vacokban. Születéskor a kis rókák még csak vakondnagyságúak. Tömegük 80 és 150 gramm között mozoghat.

A vemhes rókák kitépik a szőrt a hasukról, hogy a kölykök könnyebben hozzáférhessenek az emlőkhöz, majd ugyanezt a szőrt használjuk fel vacoképítéshez is. Egy alom 3-12 rókafit számlál, de általában ez 4-7 szokott lenni. A kölykeink összetapadt szemhéjjal és fejhez lapult füllel jönnek a világra és nagyon lassan fejlődnek.

Szemük legkorábban a 14. napon nyílik ki és eddigre minden tejfoguk is kibújik. Viszont a színük nem a megszokott vörös-fehér-fekete, hanem még csak teljesen szürke bundájuk van.

Egy-másfél hónapos korukban merészkednek csak elő a kotorékból, hogy játszadozzanak és sütkérezzenek a tavaszi napsugarak alatt.

Júliustól indulnak el vadászni, azaz még csak követik az idősebb vadászó rókát, hogy ellessék a trükköket, praktikákat. Késő ősszel válnak el csak anyjuktól.

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

A róka, aki úgy döntött felfedezi a brit parlamentet

Besurrant egy róka a brit parlamentbe, körbejárta az épületet, megismerkedett a brit törvényhozással, majd kirakták ...

Real Time Analytics