Home / Fotó / Hóvirágos jó reggelt kívánunk!

Hóvirágos jó reggelt kívánunk!

Mi már találkoztunk több tucatnyi nyíló hóvirággal! Nagyon kedveljük őket, mert végre egy kis életet visznek a téli, erdei világba és a lassan közelgő tavasz apró kis hírnökei!

Azt tudtátok, hogy Magyarországon négy fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás (Galanthus elwesii), redőslevelű (Galanthus plicatus), és levantei hóvirággal (Galanthus fosteri), valamint az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis), mely utóbbit egyszerűen hóvirágnak is neveznek.

A kikeleti hóvirág 2005 augusztusában, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően lett védett növény Magyarországon is, mivel akkor a növényfajt az Európai Közösség egész területén védetté nyilvánították. Természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Európa középső területein, valamint Dél-Európa hegyvidékein, lombhullató erdőkben él a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis). A bevezetőben leírt változatok gyakran megjelennek a magyarországi hóvirág-állományokban. Hagymájuk rendkívül erős toxint tartalmaz.

2017-ben az év vadvirágának választották Magyarországon.

via wikipédia

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

Mesebeli szürrealizmus

Luisa Azevedo egy fiatal portugál művész, aki létrehozta saját képzeletbeli világát egy olyan technikával, mely ...

Real Time Analytics