Home / Hírek / Hétvégi ebzárlat, kezdődik a rókák vakcinázása!

Hétvégi ebzárlat, kezdődik a rókák vakcinázása!

2018. szeptember 29. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

Miért szükséges veszettség ellen vakcinázni?

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A fertőzés fő fenntartói hazánkban is a vörös rókák, ezért az immunizálásuk különösen fontos állat-egészségügyi feladat. Hazánkban kb. 75 000 róka él. Magyarországon 1992 óta vakcináznak, ennek köszönhetően a betegség mára ritkán fordul elő. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor. A rókák vakcinázását állat-egészségügyi hatóság, évente két alkalommal szervezi.

Mit kell tudni a vakcinázásról?

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, melyről a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. Az érintett települések listáját a NÉBIH weboldalán megtaláljuk. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról is tájékozódhatunk. A csalétekszórás a lakott területeket és a belterületeket nem érinti.

Itt láthatjátok az érintett területeket:

Forrás: nébih
Forrás: nébih

A róka (veszettség elleni) vakcina, vagy hétköznapi nevén rókacsoki:

Ők pedig cuki rókák:

via nébih

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

A csernobili szellemváros csalavér őrzője - Rókavilág.hu

Simon, a csernobili szellemváros csalavér őrzője

Ismerkedjetek meg Simonnal, aki az atomerőmű munkásainak egykoron otthont adó Pripjaty szellemváros ravaszdi lakója. Szeret ...

Real Time Analytics