Home / Állatvédelem / Figyelem! Rókák vakcinázása október 5-től. Ebzárlat, legeltetési tilalom!

Figyelem! Rókák vakcinázása október 5-től. Ebzárlat, legeltetési tilalom!

Idén is ősszel kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása.

Ez azt jelenti, hogy az érintett területeken ez idő alatt a vakcinázás ebzárlattal és legeltetési tilalommal fog járni.

A vakcinázott csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják majd a kijelölt területekre. Ez most főként a déli és keleti megyéket fogja érinteni a lakott, sűrűn beépített övezetek kivételével.

Itt láthatjátok a menetrendet:

Rókavilág - NÉBIH

Az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok adnak tájékoztatást. A fontos információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat az ebzárlatra és legeltetési tilalomra.

A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75%-os Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg. A területének közel kétharmadán, mintegy 67 000 négyzetkilométeren történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása. Az immunizálási kampány a lakott területeket, belterületeket nem érinti.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

 

via NÉBIH

Hozzászólások

hozzászólás

Írtunk erről is..

A róka, aki úgy döntött felfedezi a brit parlamentet

Besurrant egy róka a brit parlamentbe, körbejárta az épületet, megismerkedett a brit törvényhozással, majd kirakták ...

Real Time Analytics